A-gruppen (Första serien)
Här är alla tio böcker om Arne Dahls A-gruppen, med länk till mer information för varje bok i serien.
- Misterioso (utkom 1999, utspelar sig 1997)
- Ont blod (utkom 1998, utspelar sig 1998)
- Upp till toppen av berget (utkom 2000, utspelar sig 1999)
- Europa Blues (utkom 2001, utspelar sig 2000)
- De största vatten (utkom 2002, utspelar sig 2001)
- En midsommarnattsdröm (utkom 2003, utspelar sig 2002).
- Dödsmässa (utkom 2004, utspelar sig 2003).
- Mörkertal (2005, utspelar sig 2004).
- Efterskalv (2006, utspelar sig 2005).
- Himmelsöga (2007, utspelar sig 2006).
Men det betyder naturligtvis inte att man måste läsa i den ordningen. Böckerna är helt fristående.
A-gruppen
”Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art”, mer känd som A-gruppen, är huvudpersoner i Arne Dahls första serie kriminalromaner:
Paul Hjelm
Plötsligt utanför A-gruppen. Innehar chefsposition inom Interna Utredningar.
Arne Dahl om Paul: ”Han är nog mest jag, han har fått bära min egen osäkerhet inför tillvaron, men också min, tja, lite motsträviga kompetens. Det värsta är att jag gillar honom – vilket kanske till och med innebär att jag gillar mig själv. Ibland, i alla fall.”
Jan-Olov Hultins funderingar kring sin tänkbara efterträdare: ”Men i grund och botten fanns det bara två som det stod mellan. Paul Hjelm och Kerstin Holm. Hjelm var mer effektiv, kanske lite mer klarsynt, men möjligen hade han börjat stagnera en aning. Det hände inte så mycket nytt i Hjelms liv numera.”
Kerstin Holm
Nytillträdd operativ chef för A-gruppen. Körsångerska och plötsligt ensamstående mor.
Arne Dahl om Kerstin: ”Hon är min kvinnliga hälft – har ni inte sett hur lika varann de är i det gamla komikerparet Halm & Jalm? Som om könsbarriären inte riktigt fanns. Hon är väl lite levnadsklokare än han (som vanligt) men också med ett bagage som hon hela tiden misslyckas med att bära. Henne är jag nog helt enkelt förälskad i. Rent platonskt, alltså.”
Jan-Olov Hultins funderingar kring sin tänkbara efterträdare: ”I grund och botten fanns det bara två som det stod mellan. Paul Hjelm och Kerstin Holm. Holm var smidigare, kanske till och med smartare, men hade en massa oförlöst och obearbetat inom sig.”
Gunnar Nyberg
Inte längre Sveriges störste polis, men nästan. Slår gärna dörrar etc. i slamsor.
Arne Dahl om Gunnar Nyberg: ”Han fick bära mitt dåliga samvete – antagligen var det därför han blev så stor – men han är också nåden, möjligheten till försoning, till det trots allt goda livet.”
Jan-Olov Hultins funderingar kring sin tänkbara efterträdare: ”Skulle han gå efter envis beslutsamhet och riktigt gammaldags handlingskraft kunde det till och med bli Gunnar Nyberg. Vid den tanken hejdade han sig ett ögonblick och försökte föreställa sig A-gruppens beteendemönster med Gunnar Nyberg som chef. Synnerligen intressanta bilder framträdde på hans näthinna.”
Arto Söderstedt
Fritänkande finlandssvensk fembarnsfar med Europa Blues i blodet.
Arnes Dahls kommentar om Arto Söderstedt: ”Han är mitt kloka och fria jag, helt oavhängigt av yttervärlden, min förhoppning om att kunna göra vad jag vill. Är han möjligen böckernas hjälte?”
Jan-Olov Hultins funderingar kring sin tänkbara efterträdare: ”Skulle han gå efter slutledningsskärpa och juridisk fingerfärdighet, för att inte tala om ren och skär fiffighet, borde beslutet stavas Arto Söderstedt.”
Viggo Norlander
Grovkornig herre som har blivit småflickspappa på ålderns höst. Emellanåt korvgubbe.
Arnes kommentar om Viggo Norlaner: ”Han är mitt korvgubbe-jag, men också förvandlingens möjlighet, det till synes ohjälpligt torftiga som larvlikt genomgår sina metamorfoser utan att fundera alltför mycket på det.”
Jan-Olov Hultins funderingar kring sin tänkbara efterträdare: ”Han var knappast något chefsämne. Möjligen Sara Svenhagen. Men inte ännu. De föll bort – på varsin sida om åldersstrecket. De skulle inte bli aktuella. Inte just nu.”
Jorge Chavez
Energiknippe. Ägnar föräldraledigheten åt att lira bas i en amatörrockgrupp.
Arnes kommentar om Jorge Chavez: ”Han är min energi när den är som starkast, han är listen och obändigheten, han är Arne Dahl när han vägrar sova för att han måste skriva vidare.”
Jan-Olov Hultins funderingar kring sin tänkbara efterträdare: ”Skulle jag gå efter ungdomlig energi och datakunskaper och kvalificerad internutbildning var Jorge Chavez det naturliga valet.”
Sara Svenhagen
Formidabel polis. Har en bakgrund inom fruktansvärt tärande barnpornografiutredningar, just återkommen från första halvan av sin föräldraledighet.
Arnes kommentar om Sara Svenhagen: ”Hon är mitt perfekta komplement, denna överlägsna kvinnliga intelligens och känslighet. Hon är med andra ord den som är minst jag.”
Jan-Olov Hultins funderingar kring sin tänkbara efterträdare: ”Viggo Norlander var knappast något chefsämne. Möjligen Sara Svenhagen. Men inte ännu. De föll bort – på varsin sida om åldersstrecket. De skulle inte bli aktuella. Inte just nu.”
Jan-Olov Hultin
Mannen bakom A-gruppen. Dess chef i fem böcker. Neutralitetens okrönte kung. Nybliven pensionär.
Arnes kommentar om Jan-Olov Hultin: ”Han kan mycket väl vara den bild jag skulle vilja att mina döttrar har av mig. En riktigt bra farsa, helt enkelt. Och inte fullt så neutral som han själv tror…”
Lena Lindberg
Ungt nytillskott.
Arnes kommentar om Lena Lindberg: ”En speciell kvinna, starkare och självständigare än någon annan, och med en mycket tuffare bakgrund än det verkar, många tunga år i piketpolisen mitt i Stockholms City.”
Jon Anderson
Ännu yngre nytillskott.
Arnes kommentar om Jon Andersson: ”Stor intelligens som hindras av att han hela tiden måste kämpa med sig själv och förneka sig själv. Genomgår en förvandling i En midsommarnattsdröm.”