De största vatten

I ett kök i en av miljonprogrammets förortslängor sitter fem utvisningsdömda afrikaner. En stund senare gör de inte längre det.

Strax därefter tar sig en snuvig inbrottstjuv in i en lägenhet på Södermalm. Det visar sig inte bli ett riktigt vanligt inbrott.

I och med att dessa båda dörrar öppnas sveper en stank från det förgångna in över ”Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art”, mer känd som A-gruppen. Inte minst drabbar den kriminalinspektör Kerstin Holm, som finner sig alltmer personligen indragen. Långsamt tvingas hon allt närmare de allra blindaste fläckarna i sitt förflutna.

De största vatten är den femte fristående kriminalromanen i sviten om Paul Hjelm och A-gruppen. Det är en thriller av internationellt snitt som karvar sig in i den globaliserade samtiden med sylvass egg.

Arne Dahl var vid det här laget fortfarande hemlig. Bakom sig hade han fyra uppmärksammade thrillers i en tänkt serie om tio: Ont blod, Misterioso, Upp till toppen av berget och Europa Blues.

Recensioner

”Med sin femte bok – De största vatten – tar nog pseudonymen Arne Dahl rent av ledningen i den svenska högstadivisionen. […] Det som ger honom ett försteg framför elitkollegerna är hans formuleringsglädje – ambitionen att alltid göra något extra med bollen, ofta med satirisk udd, utan att för den skulle förlora i effektivitet.”
/Nils Schwartz, Expressen 15/7 2002

”Toppskiktet av manliga kriminalförfattare brukar i Sverige kallas elitserie […] och den har bestått av tre pålitliga namn: Henning Mankell, Håkan Nesser och Åke Edwardson. Till den här trion måste nu ytterligare ett namn fogas: Arne Dahl. […] Arne Dahl låter helt enkelt modernare i bemärkelsen allomfattande och otålig. Iakttagelserna gäller allt, från utrikespolitik och mytologi till humörsvängningar och graviditetssymptom. Det skulle bara bli en kalejdoskopisk stil om det inte vore för skärpan i observationerna och en hög intellektuell nivå. Och det om något är ovanligt för svensk kriminallitteratur. […] Det är spännande, det är krävande och stundtals nästan vackert.”
/Marie Peterson, Dagens Nyheter 19/7 2002

”Sammanhangen är inte sällan oöverskådliga, såväl på yttre som inre plan, men Dahl lyckas väva ett finmaskigt, nervigt nät av mänskliga tragedier. Att han dessutom leker friskt med kriminalromanens mönster och har lagt stor vikt vid realistiska dialoger, perspektivförskjutningar, samt en rik person- och miljögestaltning förstärker intrycket av att vi har att göra med ett av de märkligaste och intressantaste kriminalförfattarskap som funnits i Sverige.”
/Per Planhammar, Göteborgs-Posten 2/8 2002

”Arne Dahl skriver några av de bästa kriminalromaner som ges ut i Sverige i dag… De är täta, laddade, starkt realistiska och med ett persongalleri som övertygar på det psykologiska planet. Dessutom är de spännande, mycket spännande. Arne Dahl förmår att ligga nära samtiden. Han känner dess påträngande puls och når djupt in vår tids allra innersta rum av förfall och moraliska sammanbrott. Och han skildrar den tid som är vår tid utan att försänka vare sig samtiden eller framtiden i ett tyngande mörker. Det är mycket övertygande. Och De största vatten är Arne Dahls bästa hitintills. Missa den inte!”
/Crister Enander, Helsingborgs dagblad

”Han överglänser hyllade namn som Åke Edwardson, Håkan Nesser och Henning Mankell. Denna trio tycks ta sig själv på så retligt stort allvar efter framgångarna, medan Arne Dahl skriver med elegans, lätthet, distans och humor i botten, trots att böckerna svärtas ned av ohyggliga brott… Det här har vi inte sett någon lyckas lika bra med sedan Sjöwall/Wahlöös era.”
/Ola Axelsson, Deckarspalten, Norra Skåne

”Att säga att pseudonymen Arne Dahl går från klarhet till klarhet är lika platt som korrekt. Men i ett avseende stämmer det inte: böckerna har snarare blivit mer komplicerade – och mer givande… Redan med Upp till toppen av berget (2000) borde Arne Dahl ha varit med i Svenska Deckarakademins final om det årets bästa kriminalroman. De största vatten är i samma klass. Det vore intressant om Dahl vann och inte minst att få se vem (vilka) som i så fall skulle hämta priset.”
/Jan Mårtensson, Sydsvenska Dagbladet

”Dahl är skicklig på att hitta på spännande och realistiska historier. Hans personer känns oerhört levande och han framstår i dag som en av de yppersta svenska thrillerförfattarna. De största vatten är den bästa i hans produktion, en bok som är svår att släppa innan slutkapitlet är läst.”
/Hans-Eric Åhman, Falköpings tidning

”Det är alldeles utomordentligt lätt att bli mäkta imponerad av ett sinnrikt och sataniskt intrigmakeri, framlyft i en bädd av stimulerande och intellektuell prosa. Ty denne Dahl skriver som en man men tänker som en kvinna, i bästa positiva mening. Det är extra lätt att fundera i sådana banor när den egna fantasin leker kring vems kreativa hjärna det är som kan åstadkomma en så spänstig historia, med ett våldsamt sug i både vulkaniska och psykologiska skeenden. Betraktelsen av ett stycke samtida Sverige borrar sig med intensiv frenesi rakt in i hjärtat på läsaren… ”
/Anders Schröder, Nerikes Allehanda

Ett av de märkligaste och intressantaste kriminalförfattarskap som funnits i Sverige.

Per Planhammar

Göteborgs-Posten