Viskleken

Öppnare gränser har förändrat Europas brottslighet.
Därför startas Opcop, en ny och än så länge hemlig operativ enhet inom Europol.

Flera svenskar, med den rutinerade kriminalaren Paul Hjelm i spetsen, ingår i den nya gruppen. Med säte i Haag och med kontakter i Europas alla hörn ska man bekämpa internationell brottslighet. Men trots att all information rörande Opcop är konfidentiell, verkar någon ha läckt: ett lik, arrangerat i en bisarr ställning, påträffas utanför London, och i kroppen finns ett meddelande riktat till gruppen. En möbelföretagare i Nacka gör affärer med den italienska maffian, en amerikansk tradingbank flyttar gigantiska pengasummor, anställda i en kinesisk möbelfabrik är sjuka, och under ett toppmöte i London sluddrar en döende man en märklig fras i Arto Söderstedts öra. På något sätt hänger allting ihop.

Viskleken är en helt fristående fortsättning på Arne Dahls uppmärksammade deckarsvit om A-gruppen, specialenheten för ”våldsbrott av internationell art”. I den sista delen lades A-gruppen ned. Men Paul Hjelm, Kerstin Holm, Sara Svenhagen och flera andra av dess tidigare medlemmar är inte alls beredda att lägga ner. Nu tar de sig an Opcop, och ger sig ut i en värld där internet, sociala media och rörlighet över landsgränser gjort den råa brottsligheten internationell. Människans girighet, korruption och längtan efter makt är densamma. Den har bara hittat en ny, och större, arena.

Viskleken utsågs till 2011 års bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Recensioner, urval

”Mitt i det samtidsdystopiska anslaget skimrar där något slags hopp. Det är godheten som polischef Paul Hjelm och Arne Dahl är på jakt efter, inte ondskan.”
/Aftonbladet

”Det är alltid roligt att läsa Arne Dahls romaner.”
/Dagens Nyheter

”…med stor generositet ger han oss även i de små birollerna noggrant utmejslade porträtt som sällan faller i den schablonfälla som tyvärr är så vanlig i genren.”
/Sydsvenskan

”…detta är en roman som man läser ut i ett nafs. Dahl skriver ruggigt effektivt.”
/Göteborgs-Posten

”… ovanligt stilsäker, effektiv och välkomponerad underhållning”
/Helsingborgs Dagblad

”Arne Dahl visar återigen vilken suverän berättare han är.”
/Upsala Nya Tidning 

”… en riktig sidvändare.”
/Västerbottens Folkblad

*”Arne Dahl har tagit med sig det bästa från A-grupps-serien, inklusive den skarpa humorn och kärleken till genren och huvudpersoner, in i sin nya serie och den har definitivt potential att bli hur bra som helst.”
/Skånska Dagbladet

”… en skickligt genomförd kriminalroman som lyfts av sin intensitet, sin språkliga innovation och sin flödande generositet.”
/Skånska Dagbladet

”intresse för problemlösning och nutidshändelser och förmåga att hålla ordning på mängder av lösa trådar underlättar. Har man det kastar man sig gladeligen mellan bland annat Haag, London, Stockholm, New York och Berlin”
/NWT

‎”VISKLEKEN är nog Arnalds mest politiska kriminalroman hittills. Möjligen den svartaste. Definitivt den bästa. Jag ser med viss otålighet fram mot nästa bok.”
/Tidningen Kulturen

”Spännande? Javisst! Dahl/Arnald är en utmärkt författare med skönlitterär inriktning. Sådana brukar inte tycka om att man gillar deras böcker för att de är lättlästa. Men det är faktiskt den här.”
/Dast Magazine

Viskleken av Arne Dahl

VISKLEKEN är nog Arnalds mest politiska kriminalroman hittills. Möjligen den svartaste. Definitivt den bästa. Jag ser med viss otålighet fram mot nästa bok.

Tidningen Kulturen