Mörkertal

Mörkertal är en djupdykning ner i de mörka hörn dit statistik och övervakning inte når, ett besök i begärets dunklare utmarker, i Eros döda vinklar där mörkret talar.

Det är i början av sommaren förra året. En sjundeklass från Stockholm är på resa i de djupa ångermanländska skogarna när en av fjortonåringarna plötsligt försvinner. Det finns tillräckligt många oroväckande tecken för att A-gruppen, rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, ska kopplas in. Mystiska baltregistrerade bilar har rört sig i trakten, det finns tre dokumenterade pedofiler i närområdet, och dessutom tycks flickan själv, Emily, bära på mörka hemligheter.

Samtidigt som Sara Svenhagen, Lena Lindberg och Gunnar Nyberg från A-gruppen ger sig av till Ångermanland händer det saker i Stockholm. En hantverkare gör ett häpnadsväckande arkeologiskt fynd i en grop i Gamla stan och försvinner sedan spårlöst. Bengt Åkesson vid Stockholmspolisen, som just inlett ett förhållande med Kerstin Holm, A-gruppens chef, tvingas på grund av en ovanlig utpressning ta sig an försvinnandet – och drar med sig Paul Hjelm från, numera internutredare. Tillsammans närmar sig det udda paret en märklig sanning med historiska djup.

Det minst lika udda paret Jorge Chavez och Jon Anderson jobbar sig samtidigt in i den försvunna Emilys dator och hittar helt andra saker än de förväntat sig. Och det ännu mer udda men desto mer såta paret Arto Söderstedt och Viggo Norlander får ta sig an ett brutalt mord på Mariaberget, som successivt visar sig ingå i en mycket speciell mordserie.

Och till slut visar sig allting hänga ihop. I takt med att Emilys sanna karaktär friläggs blottläggs ett nätverk av mänskliga perversioner som sträcker sig både ner i historien och ut i världen via Internet.

Recensioner

”Han är i dag den överlägset bästa svenska kriminalförfattaren – stilistiskt, intrigmässigt, psykologiskt.”
 /Expressen

”En spännande deckare som samtidigt kan ses som ett inlägg i en viktig moralfråga. Det är man inte van vid.”
/Gunder Andersson, Aftonbladet 

”…så skickligt berättat att man omedelbart dras in, som en nyfiken killing vandrar man efter den lockande författaren utan att märka hur långt in i skogen man följer med.”
/Dagens Nyheter

”Dahl visar som en av få deckarförfattare vad som krävs för att samtidigt bevara och förnya genren. Och det är inte lite.”
/Magnus Persson, Svenska Dagbladet

”Dahl får oss att se mörkret. Det känns precis så trevligt och kul som det är meningen att det ska göra.”
/Göteborgs-Posten

”Jag vågar redan nu påstå att Mörkertal är årets bästa svenska kriminalroman. Och dessutom den i särklass mest spännande.”
/Sundsvalls Tidning

”Naturligtvis den stilistiska finessen, elegansen och stringensen, de uppslagsrikt och oftast vederhäftigt koncipierade och dramatiskt och livfullt iscensatta intrigerna och den humor som emellanåt befriande illuminerar berättelsernas svärta…”
/Hallandsposten

”Summa summarum: en välskriven, rapp sommardeckare. Den som aldrig läst Arne Dahl kan ju hoppas på en regnig sommar och läsa ikapp.”
/Östersunds-Posten

”Han skriver ledigt och lätt och med en märklig blandning av humor och rätt hårdkokt deckarstil.”
/Gefle Dagblad

”Den har ett tydligt idéinnehåll som också det gör att den sticker ut i floden av mediokra svenska kriminalromaner.”
/Norrländska Socialdemokraten

”Och allt som allt kommer det att bli en serie som det kan komma att talas om länge, både som kvalitetsliteratur och som speglare av en tidsanda… ”
/Norra Västerbotten

”Ett etiskt dilemma i vår tid.”
/Blekinge Läns Tidning

”Jan Arnald är bättre än Arne Dahl.”
/Östgötacorrespondenten 

”Då är man glad att det finns en författare som Arne Dahl, som vet hur deckarslipstenen ska dras och använder sig av genrens klyschor enbart för att leka med dem.”
/Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad 

”Det är uppenbart att han själv har roligt när han skriver, inte minst när han umgås med medlemmarna i A-gruppen.”
/Arbetarbladet 

Ystads Allehanda – ”…gläds åt att den åttonde romanen om poliskollektivet A-gruppen, Mörkertal, är hans bästa hittills.”
 /Bengt Eriksson, Ystads Allehanda

”Arne Dahls litterära hantverksskicklighet har gjort att hans serie om A-gruppen utmärker sig positivt.”
/Norrköpings Tidningar

”Språk och stil är en njutning… som helhet är den spännande läsning inte minst på grund av alla de skikt den innehåller. ”
/Gotlands Allehanda

”Den här författaren är en mästare inte bara i kriminalgenren, han kan berätta och måla bilder på en prosa som är helt underbar.”
/Eskilstuna-Kuriren

”Arne Dahl, eller Jan Arnald, har ett språk som de flesta måste avundas. Man lär sig ständigt något nytt.”
/Per Erik Tell, Kristianstadsbladet

”A-gruppen tillhör mina absolut bästa vänner bland svenska fiktiva poliser.”
/Hallands Nyheter

”I en genre behäftad med kvalitetsproblem skriver han böcker som förtjänar att bli bestående.”
/Stockholm City (artikeln finns ej längre på nätet) 

Aftonbladet (översikt) – ”Arne Dahl skriver något så sällsynt som deckare man inte bara lämnar när de tar slut.”
/Jenny Tunedal, Aftonbladet (översikt)

Han är i dag den överlägset bästa svenska kriminalförfattaren – stilistiskt, intrigmässigt, psykologiskt.

Expressen