Arne Dahl är den flerfaldigt internationellt prisbelönte författaren till sjutton kriminalromaner i tre serier. Det började med sviten om A-gruppen, som i elva romaner kombinerar välskriven underhållning med en undersökning av förändringarna i det svenska samhällsklimatet kring millennieskiftet. Därpå kom den digra kvartetten om Opcop, en hemlig specialenhet inom Europol som ägnar sig åt europeisk och global organiserad brottslighet. Och i nuläget pågår en helt annan serie, den om Sam Berger & Molly Blom, två svenska utredare som tvingas lämna polisen och ge sig ut i lagens utmarker.

Serien om ”Rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art”, mer känd som A-gruppen, inbegriper bl.a. Paul Hjelm, Kerstin Holm och Arto Söderstedt. Svenska Deckarakademin gav Dahl sitt specialpris ”för hans vitalisering och utveckling av kriminalgenren genom sin dekalogi om A-gruppen”. Sviten har filmatiserats i TV-serien som bär författarens namn, Arne Dahl, och har visats i ett fyrtiotal länder, bl.a. i BBC.

Kvartetten om Opcop innebar att Dahl flyttade ut flera av huvudpersonerna från A-gruppen till Europol i Haag, Holland. Det är en stor och maffig komposition där Arne Dahl tränger djupare in i den globala brottsligheten.

Den pågående sviten om Berger & Blom innebär ett helt nytt steg i Arne Dahls utveckling som författare. Det är en vändning inåt mot en mer psykologisk thrillerform, tätare och andlöst spännande. Den första boken, Utmarker, kallades i pressen för ”den bästa svenska kriminalromanen någonsin” och nådde förstaplatsen på Der Spiegels bestsellerlista i Tyskland. Band två, Inland, kom precis ut i Sverige, med bl.a. kritikeromdömet ”Jag vet inte om det kan bli så mycket bättre än så här!”