Efterskalv

Vad skulle hända om terrorismen faktiskt kom till Sverige? Hur skulle vi – polisen, medierna, allmänheten – reagera?

Det är frågor som ställs på sin spets i Arne Dahls nionde kriminalroman, Efterskalv.

År 2005. Augusti. Terrorismen har kommit till Sverige. Det är i alla fall så det verkar när en tunnelbanevagn sprängs i Stockholm och människor dör. Det blir ett pådrag som inte liknar någonting annat i landets historia. När dessutom en terrorgrupp som visar sig bestå av invandrargrabbar tar på sig dådet tycks det glasklart att det finns aktiva terroristceller i det allt mera trängda Skandinavien.

Men smällen har efterskalv, många efterskalv, och med på ett hörn i den stora utredningen finns Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, mer känd som A-gruppen. Chefen Kerstin Holm och hennes manskap känner illavarslande vibrationer på andra håll än de har väntat sig.

Var och en satsar A-gruppens medlemmar hårt på sitt jobb – men finns det en gräns för hur inblandad i brott man kan bli? Hur förändras man i kontakt med brottslingarna? Vad återstår av känslan för vanligt, hederligt liv, det man är satt att bevaka, när man dygnet runt enbart konfronteras med dess fiender? Hur förhärdad får man bli, och var bottnar sedan ens lojaliteter?

A-gruppens nionde fall är en hisnande nagelbitarresa in i terrorhotets och kulturkrockarnas djupt oroväckande värld.

Recensioner

Västerbottens Folkblad – ”Låt mig säga så här: En ny Arne Dahl! Jippi! Underfundiga, ordälskande, humoristiska och spännande Arne Dahl. Jag vet få som behandlar kriminalgenren på ett lika innovativt sätt, kanske ingen.”

Expressen – ”I Dahls fall bär detta steg definitivt upp i kriminalromanens internationella elitskikt. Efterskalv är hans klart bästa roman hittills, ett mästerverk av intrigflätning och spänstig stilistik ända fram till den spektakulära slutscenen i det labyrintiska Förintelsemonumentet i Berlin.”

Borås Tidning – ”Arne Dahl är idag en kriminalförfattare av internationellt snitt. Och Efterskalv är nog det allra vassaste jag läst i genren, åtminstone med svenska mått mätt.”

Barometern – ”Den är så bra att den tvingar till hetsläsning.”

Svenska Dagbladet – ”Dahl fortsätter att imponera. […] seriens mest infernaliskt spännande bok.”

Gefle Dagblad – ”Sviten om Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art är på god väg att kvalificera sig för den där ’måste-läsa-hyllan’ där Sjöwall/Wahlöös romansvit om Martin Beck har den främsta platsen. Arne Dahls prosa är suggestiv där den behöver vara det, underhållande och rolig där det är befogat och aldrig, aldrig blir texten ointressant. Tvärtom går man gärna tillbaka några sidor för att ännu en gång njuta av träffsäkra formuleringar och förstklassig språkbehandling. Och som han kan väva en spännande historia!”

Östersunds-Posten – ”Dahl har undan för undan ökat tempot i sina romaner – och då började han med full fart framåt – och Efterskalv är den mest rafflande i serien så här långt.”

Dagens Nyheter – ”Det är något med Arne Dahls munterhet som är så smittande att man ger sig, förbehållslöst. […] en mästerlig deckarförfattare vars underskruvade humor är sådan att jag kommer på mig själv med att gapskratta gång på gång.”

Aftonbladet – ”Beskrivningen av den tiohövdade A-gruppen kan få vilken förhärdad asocial ensamvarg till individualist som helst att snyfta efter en arbetsplats. Den vackra sensmoralen lyder: ingen är hjälte på egen hand, tillsammans kan vi bekämpa det onda.”

Nerikes Allehanda – ”Jan Arnald har ett osvikligt väderkorn för rykande aktuella ämnen ur samtiden och en tankeväckande förmåga att koppla ihop dessa med den kriminella världen, ofta med direkt eller indirekt underbyggd samhällskritik i botten av de stämningsskapande ingredienserna, sinnrikt vävda kring kniviga fall.”

Sydsvenskan – ”Han är utomordentligt skicklig på att berätta historier i flera lager: riktigt det vi tror har hänt har inte gjort det och motiven för det som verkligen hände framgår först långt fram i handlingen, men finns diskret antydda långt tidigare. A-gruppen slingrar sig med stor kompetens och invant munhuggande fram till lösningen, precis som det brukar vara i en riktigt bra polisroman.”

Helsingborgs Dagblad – ”Arne is back, uppenbarligen i finfin form, i bok nummer nio.”

Göteborgs-Posten – ”Actiondrivet och spännande är det hela vägen, Dahl hinner gå på det psykologiska djupet i karaktärsstudierna, det är en roman på 400 sidor som man läser ut i ett nafs.”

Sundsvalls Tidning – ”Efterskalv är också den mycket välskriven och genomtänkt.”

Tidningen Ångermanland – ”Arne Dahl skriver rappt och flytande, växlar mellan de olika personliga perspektiven med en osviklig dramaturgisk känsla. Låter alla komma till tals, även terroristen. Det ger ett ovanligt flyt och tempo i berättandet.”

Falu-Kuriren – ”Dahl kan bygga upp spänning. Det demonstrerar han virtuost. Och han är inte beroende av spektakulära hemskheter för att göra det”.

Östgöta Correspondenten – ”Det är en sinnrik väv som Arne Dahl väver och man följer framväxten med obruten fascination. (…) En sak som skiljer Arne Dahls böcker från de flesta andras är att där inte bara finns en huvudperson utan en hel grupp människor som han lyckas intressera oss för allihop. De blir helt levande personer och det är omöjligt att inte engagera sig i deras inbördes relationer och personliga problem.”

Katrineholms-Kuriren – ”Som läsare känner man att man är i händerna på en författare som vet precis vad han sysslar med… Det mest intressanta med boken är att den inte stryker medhårs.”

Kristianstadsbladet – ”I sin rädsla över att dra enkla slutsatser drar han in så många vinklar att det inte är utan att det krävs en omläsning för att allt han vill ha sagt ska gå in. Men det kan Efterskalv vara värd. I sin genre är den i toppskiktet”.

Den är så bra att den tvingar till hetsläsning.

Barometern