Ont blod

En svensk litteraturkritiker med anknytning till USA blir avlivad på det mest sataniska sätt i en skrubb på flygplatsen Newark utanför New York.

SAS-planet till Stockholm är fullbokat men nu finns en stol ledig och mördaren bokar in sig på SK 904. Det enda den svenska polisen vet är att det nu sitter en osedvanligt brutal seriemördare på ett plan med Stockholm som destination, men de vet inte vem av passagerarna det är.

En specialenhet från Rikskriminalen beger sig till Arlanda. Det är bråttom. Sverige är på väg att importera sin första äkta amerikanska seriemördare.

Det är upptakten till en häpnadsväckande och fasansfull händelsekedja som leder Paul Hjelm och hans kollegor i A-gruppen, specialenheten för ”våldsbrott av internationell art”, allt närmare mörkrets hjärta. Den vackra sensommaren övergår i regntung höst. Stockholm försänks i mörker. Och därinne famlar A-gruppen vidare efter den hemska, oväntade, undflyende sanningen.

Recensioner

”Arne Dahl har skapat en debutthriller med pusseldeckarinslag med imponerande djup och bredd. Under mördarjakten vidgas perspektivet både på det personligt psykologiska och det allmänt samhälleliga. Det är fint flyt i språk och i den fantasifulla och genomarbetade intrigen. Författaren visar god känsla för timing och detaljer vilket ökar spänningen och underhållningsvärdet. Ont blod är en mogen debut som lovar mycket gott.”
/Mats Rosén, Btj

”Polisromanen Ont blod är en av höstens absolut bästa kriminalromaner och definitivt den stilsäkraste vid sidan om Nessers, i Dahls fall dessutom med en satirisk udd som man knappast sett skymten av sedan Sjöwall-Wahlöös glansdagar.”
/Nils Schwartz, Expressen

Polisromanen Ont blod är en av höstens absolut bästa kriminalromaner och definitivt den stilsäkraste vid sidan om Nessers, i Dahls fall dessutom med en satirisk udd som man knappast sett skymten av sedan Sjöwall-Wahlöös glansdagar.

Nils Schwartz

Expressen