Misterioso

En svensk finansman mördas i sitt vardagsrum. Ytterligare en svensk finansman mördas i sitt vardagsrum. Allt tyder på att det kommer att fortsätta.

Rikskriminalen inrättar snabbt en specialenhet bestående av sex handplockade poliser från hela landet. De står inför ett mysterium. Vem är den spårlösa gestalt som sitter i svenska finansmäns vardagsrum, lyssnar på jazz och skjuter dem med två kulor genom huvudet? Vad är det han vill? Media kallar honom Maktmördaren, och när spåren börjar leda i riktning mot ryska maffian blir läget riktigt kritiskt. Misterioso utspelar sig i den svenska finanskrisens efterdyningar. Precis som föregångaren Ont blod är Misterioso en tät, spännande och välkomponerad kriminalroman som skär ett djupt snitt genom den svenska samtiden. Återigen tvingas polisen blicka in i sitt hjärta för att finna lösningen. Kronologiskt sett kommer Misterioso före Ont blod. Romanen inleder den framväxande sviten om Paul Hjelm och hans kollegor i den så kallade A-gruppen.

Recensioner, urval

”Tre snabba mord på en topptrio inom den svenska affärsvärlden, utförda på exakt samma sätt, skakar om det svenska samhället. Rikskriminalen inrättar en specialenhet, A-gruppen, bestående av sex handplockade poliser från hela landet. I jakten på seriemördaren krackelerar affärsmännens vackra fasad och en smutsigare byk av oegentligheter, perversioner och överträdelser blir synliga. Spåren pekar mot den ryska maffians estniska gren, men vid en direkt konfrontation förnekar den inblandning i Maktmorden. Paul Hjelm och hans kollegor står inför ett mysterium där spåren slutgiltigt korsas i ett litet bankkontor i Småland. Misterioso utpelas i det svenska 90-talet, liksom föregångaren Ont blod (1998). Dahl visar här ännu en gång prov på stor stilsäkerhet och ovanlig skicklighet i att komponera täta och spännande kriminalromaner som karaktäriseras av djup och bredd både i samtidskommentaren och personteckningen. Dahl är på väg att skapa en ny stor svensk thrillerserie som minner om Sjöwall-Wahlöös dagar.” /Mats Rosén, Btj 

”Detta är tveklöst en av årets bästa svenska deckare; välskriven, med bra intrig och ett rejält bett i samhällsskildringen.” /Lennart Lund, GP

Detta är tveklöst en av årets bästa svenska deckare; välskriven, med bra intrig och ett rejält bett i samhällsskildringen.

Lennart Lund

GP